Trimis la
Leoaica de argint a fost descoperită întâmplător în anii 1940 în zona cunoscută sub numele de „Pietroasa lui Solomon”, aflată în apropierea cetăţii de la Blidaru. Deloc lipsit de importantă, amintim că în aceeași zonă au fost descoperite, pe niște terase artificiale, baze de coloane din piatră ale unor temple dacice.
Pentru că împrejurările descoperirii şi locul precis nu sunt cunoscute, interpretarea obiectului este dificilă. El poate fi datat cu destulă imprecizie, pornind de la stilul reprezentării şi locul descoperirii, la sfârşitul epocii fierului.
Leoaica este înfăţişată în poziţie aşezată, cu capul întors şi cu botul deschis. Maniera de reprezentare şi unele detalii tratate în stil decorativ amintesc de arta estului Mediteranei. Este foarte posibil ca piesa de argint să fie importată de undeva din acele regiuni, iar montarea ei în tija de fier să se fi petrecut chiar în Munţii Daciei. Statueta de argint, splendid cizelată, a fost montată pe o tijă din fier lungă de 11,7 cm. Piesa face parte din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Utilitatea ei este incertă. Unii specialişti cred că este o piesă decorativă şi funcţională în acelaşi timp – un cui de osie a roţii unui car (desigur, ceremonial). Altii consideră că este vorba de un mâner de armă sau de capătul ornamentat al unui baston ceremonial (sceptru?).
Imaginea leului/leoaicei, în general a felinelor mari, nu este neobişnuită în arta dacică a epocii regatului: ea apare pe ceramica pictată de la Sarmizegetusa Regia, pe unul dintre discurile ornamentate de la Piatra Roşie șipe falerele descoperite în tezaurul de la Lupu (jud. Alba).
În multe culturi antice, leul este asociat cu suveranitatea, cu puterea şi prestigiul care înconjoară autoritatea regală.
Exprimarea vizuală a proiectului șantierului arheologic Cetățile Dacice din Munții Orăștiei constă într-un logo ce are ca element central o reprezentare stilizată a Leoaicei de argint.
Logo-ul proiectului îmbină tradiția cu modernul, istoria cu contemporaneitatea, într-o exprimare elegantă și precisă cu aspect științific. Simbolul cu un impact vizual puternic este completat de logotipul simplu, compus dintr-un font cu serife ce amintește materialele istorice și a cărui lizibilitate este evidențiată și de literele majuscule folosite. Simplitatea domină și cromatica logo-ului, albul având ca scop evidențierea și creșterea gradului de retenție.