Accesibilitate

Fortificațiile dacice sunt localizate în zona de sud-vest a provinciei istorice Transilvania, în județele Hunedoara și Alba.

Drumul spre Sarmizegetusa Regia, începe de la Orăștie, unde au fost amplasate recent și indicatoare către cetățile din preajmă. Sarmizegetusa Regia, Cetatea Blidaru și Cetatea Costești-Cetățuie sunt amplasate în comuna Orăștioara de Sus, iar accesul se realizează de la Orăștie, pe drumul județean 705A, aflat în proces de modernizare. Tot în județul Hunedoara se află și Cetatea de la Piatra Roșie, amplasată pe vârful unui deal izolat, aflat între pâraiele Valea Roșiei și Valea Stângului. Din Călan se merge pe drumul județean 668A până în Luncani,  de unde începe un drum forestier. Situl arheologic Bănița este amplasat pe Dealul Bolii, iar accesul se realizează pe drumul național 66, până la poalele cetății. 

Cetatea dacică de la Căpâlna se află pe Dealul Cetății din județul Alba. Accesul la cetate se face dinspre Sebeș, pe drumul național 76C care traversează, într-un peisaj mirific, satul Căpâlna.  De aici, urmează un urcuș lin, de aproximativ 2 km, prin pădure.

Turiștii străini pot alege transportul aerian, optând pentru aeroporturile din Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Arad sau Târgu-Mureș.

Transportul feroviar este o altă soluție fiabilă pentru turiștii care își doresc un concediu fără mașină; prin magistralele de cale ferată se poate ajunge până la gările din Deva, Simeria, Hațeg, Orăștie, Vințu de Jos, Sebeș, Sibiu.