Ianuarie 2013

Leoaica de argint, simbolul programului

Leoaica de argint a fost descoperită întâmplător în anii 1940 în zona cunoscută sub numele de „Pietroasa lui Solomon”, aflată în apropierea cetăţii de la Blidaru. Deloc lipsit de importantă, amintim că în aceeași zonă au fost descoperite, pe niște terase artificiale, baze de coloane din piatră ale unor temple dacice.

Pentru că împrejurările descoperirii şi locul precis nu sunt cunoscute, interpretarea obiectului este dificilă. El poate fi datat cu destulă imprecizie, pornind de la stilul reprezentării şi locul descoperirii, la sfârşitul epocii fierului.

Programul de cercetare, pe scurt

Programul Multianual de Cercetare a Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei porneşte de la premisa valorii inestimabile, ştiinţifice şi culturale, a siturilor înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Acest program are în vedere intensificarea cercetărilor arheologice (săpături şi investigaţii pluridisciplinare), achiziţionarea unor echipamente şi investiţii în analize şi cercetări, realizarea unei baze materiale solide și, nu în ultimul rând, punerea în valoare a acestor monumente conform standardelor internaţionale, pentru a putea fi incluse în circuitul turistic şi cultural naţional şi internaţional.

Coordonatorul programului este Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Muzeul Național de Istorie a României (București), Institutul de Arheologie si Istoria Artei, Academia Română (Cluj-Napoca).